Lika nekretnine

Kramer: Hrvatska je među tri zemlje u EU s najmanjom stopom nasilja nad ženama

Objavljeno: 26.11.2019

U emisiji Bujica Velimira Bujanca gostovala ugledna profesorica Asenka Kramer predsjednica Udruge ‘Dijete-razvod’. Ona je na hrvatski jezik prevela jedine dvije knjige o psihološkom i emocionalnom zlostavljanju djece ‘Otrov razvoda’ dr. Richarda Warshaka i ‘Otuđenje od roditelja’ Karen i Nicka Woodalla.

“Hrvatska, skupa s Austrijom i Švicarskom, prema istraživanjima OECD-a za 2019. godinu, ima najmanju stopu nasilja nad ženama u EU”, istaknula je profesorica prof. Kramer i poručila premijeru: “Bolje da se Plenković brine da svi imaju posao i da žive solidno pa će biti još manje zlostavljanja. Onda ćemo biti vrh – i Švicarska i Austrija će biti iza nas.” Svoje teze potkrijepila je američkim istraživanjima: “Ona su pokazala da djecu roditelji tri puta češće zlostavljaju ako su nezaposleni, a da siromašni pet puta češće zlostavljaju djecu nego srednji i bogati sloj.”

Nije imala, naglašava, ni vremena ni volje ići na prosvjed koji je organizirala Veljača: “Ono što me šokiralo na njihovim stranicama je ogromna količina verbalnog nasilja. “Treba ga palicom“, “Treba ga metkom“… I meni je zbog toga skup izgubio svaki kredibilitet. Inicijativa je stavila preveliki naglasak na nasilje nad ženama. Mislim da su muškarci i žene već veliki i da postoje puno ranjivije skupine nad kojima se redovito vrši nasilje. To su djeca, invalidi, stari, bolesni i nemoćni. Na tome je trebao biti naglasak. To što se priča o rodno uvjetovanom nasilju i da netko vrši nasilje nad nekim samo zato što je žena, to je odavno napušteno u stručnoj literaturi.”

Upozorila je da ima nasilja i u skloništima, a pozivajući se na statistiku US Census Bureaua, rekla je da u vezama najviše nasilja ima među lezbijskim parovima, potom među homoseksualcima, a tek onda među heteroseksualcima.

Uz istraživanje OECD-a i Agencija Europske unije za temeljna prava pokazala je slične rezultate

Podsjetimo, istraživanje OECD-a nije prvo koje potvrđuje da je stopa nasilja nad ženama u Hrvatskoj niska.

Naime, Agencija Europske unije za temeljna prava provela je dvogodišnje istraživanje s početkom u 2010. godini iz kojega je vidljivo da je Hrvatska po stopi nasilja (psihičkog i/li seksualnog) na samom dnu Europske unije i to zajedno s Austrijom i Poljskom, dok su primjerice na samom vrhu Švedska, Finska i Danska.

Kada je u pitanju ugnjetavanje radi ekonomske ovisnosti, istraživanje potvrđuje tezu prof. Kramer o korelaciji između siromaštva i stope nasilja, no ni tu Hrvatska nije pokazala iznadprosječnu stopu nasilja. Najveća stopa ugnjetavanja radi ekonomske ovisnosti zabilježena je u zemljama poput Bugarske, Češke i Slovačke, a najmanja u Portugalu, Irskoj i Španjolskoj. Hrvatska je pak ispod prosječne stope ugnjetavanja na razini EU.

Narod.hr

 

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr