Lika nekretnine

Adventske svijeće i mise zornice u Sincu

Objavljeno: 02.12.2019

SINAC – Desetljeće traje molitva i paljenje adventskih svijeća na velikom vanjskom vijencu u Sincu. Idejom članova KUD-a „Lipa“ Sinac, a donacijom župljanke Anemarije Bogdanić Vlašić i župljanina Mile Bogdanića osmišljene su svijeće koje čuva i obnavlja te i svake godine postavlja i sklanja već rečeno Društvo.

Tako je bilo i ove godine. Prvu svijeću upalili su mladi KUD-a „Lipa“ Sinac ove subote u 18,oo sati  u simbolici pastorelne godine mladeži. Zapravo su prenijeli svijeću zapaljenu u spomen na Vukovar i sva masovna stradavanja u Hrvatskoj iz svojih prostorija, a posebno u mislima na stradale u Sincu na Tupalama, pogubljene i bačene u masovnu grobnicu 1946. godine. Izrekli su molitvu za Župu i Domovinu sa željom da se  božićno svijetlo trajno nastani u svakom čovjeku i blagoslovi ovu zemlju i njen narod. 

Prijašnji župnici vlč. Pejo Ivkić i vlč. Stanko Smiljanić rado su predvodili molitvu kod adventskog vijenca, a evo od iduće subote 7. prosinca u 18,oo sati i župnik vlč. Andrija Kekić pozvao je na svetoj misi sa oltara na prvu nedjelju došašća narod na okupljanje i molitvu kraj adventskog vijenca koji krasi park akademika Čulinovića, na neki način, zeleno predvorje župne crkve. Navješteno je odmah i slavljenje svetih misa zornica svakim danom u 6 sati u jutro, dok nedjeljna misa ostaje u 11 sati.

Naravno, gdje se narod okupi biti će tu i pjesme. Potrudit će se KUD „Lipa“ za svoje sumještane zakuhati i vino za kasnije druženje.

Ponekad narod razumije i podržava, ponekad misle može se i bolje, ponekad ignoriraju ili sabotiraju ovakva i slična događanja u mjestu, ali činjenica ostaje da čuvari tradicije ustraju i uvijek na kraju dođu na svoje.

Ovo vrijeme priprave, došašća, vrijeme je i promišljanja i promjena u ljudima. Proživimo ga u molitvi, pjesmi i druženju kako bi Božić bio kruna zajedništva naroda s Bogom, blagdan mira, veselja i novog života koji se rađa. 

 

Jasna Ilić

 
Ponuda zimskih aranžmana s uključenom ulaznicom u Nacionalni park
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr