Lika nekretnine

Ondje gdje mnogi trebaju doći, a ne dođu

Objavljeno: 29.02.2020

OTOČAC - Speleološki klub Ursus spelaeus iz Karlovca odradio je nekoliko vrlo važnih stvari glede speleoloških objekata u Gackoj.
Ovdje ćemo spomenuti kartiranje "japodske pećine".

Dana 8. veljače 2020. godine speleolozi Hrvoje Cvitanović i Neven Ris kartirali su, tj. topografski snimili, izmjerili i izradili tlocrt pećine Pećina u Ličkom Lešću iznad istoimenog izvora.

Prošle je godine pećina dobila i rasvjetu (napajanje iz agregata traje sat vremena, no 10-ak minuta i više je nego dovoljno za boravak posjetitelja u pećini). Projekt "Osvijetlimo prošlost ekološkom rasvjetom" financirala je JU NP Plitvička jezera.

Pećina je najpoznatiji (mada ne i najljepši) speleološki objekt u Gackoj i otvoren je za posjetitelje budući da se nalazi u neposrednoj blizini Centra za pastrvu i raka, a potvrđen je kao arheološki lokalitet iz brončanog i željeznog doba. Međutim, u neposrednoj blizini pronađeni su slučajno prilikom izgradnje ceste, u pukotini koja se otvorila, i tragovi starijega kamenog doba - paleolitika. U toj gornjopleistocenskoj koštanoj breči otkrivene su kosti vuka, medvjeda, jelena, konja, divljeg goveda i srne. Pougljenjena kost preživača dokazuje prisustvo paleolitičkog lovca negdje oko 30 tisuća godina prije Krista (Izvor: Kultura pretpovijesnih Japoda u Gackoj, Lidija Bakarić). Vrlo impresivno.

U samoj pećini, prilikom istraživanja 1890. (muzejski povjerenik Jerko Pavelić iz Otočca obavlja istraživanja i utvrđuje dva kulturna sloja, brončanodobni i željeznodobni tj. japodski) i probnih istraživanja 1963., nađeni su ostatci keramičkih posuda i životinjskih kostiju, a isti su primjetni i danas u površinskom sloju. U jednoj manjoj sondi na ulazu u pećinu pronađena je gotovo cijela uljna lampa.

M.K.G.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr