Lika nekretnine

U dva tjedna 78 priča i 20 autora

Objavljeno: 28.03.2020

OTOČAC - Prije točno dva tjedna pozvali smo vas u 'izolaciju' 2. Otočkoga dekamerona – Covid-19. Pozvali smo spisatelje i čitatelje, pozvali smo stare dekameronce da se iznova prihvate pisanja, sada doista u vrlo sličnim okolnostima onima izvornima u Boccacciovu Decameronu, ali smo pozvali na sudjelovanje i druge autore, znane i neznane, koji već imaju svoju publiku na društvenim mrežama ili koji još uvijek pišu samo u tajnim ladicama.

Jedan jedini uvjet sudjelovanja bio je – kratka priča ili crtica. To je negdje oko 500 riječi, a može se letvica podići i do 700.

Već prvog dana stigle su čak tri priče. Do danas smo objavili 78 priča i okupili 20 autorica i autora. Nismo željeli ograničiti broj autora koji se mogu javiti, ali smo ograničili broj priča – neka ih bude 100. Znači, već smo 2/3 puta prevalili.

Poziv vrijedi i dalje, pridružite nam se, odvažite se, pokažite što pišete.

Dosad je najvrjedniji bio novi dekameronist Goran Jurković (ima jednu objavljenu zbirku Priče iz djetinjstva i svakodnevno na blogu objavljuje nove priče i pjesme) – već smo objavili njegovih svih 10 priča.

Poznata nam autorica Valentina Donđivić (sudjelovanje u prvom Otočkom dekameronu, mladenački roman Sreća je tamo gdje si ti) napisala je 9 priča.

Sedam priča napisali su stari dekameronci Milan Kranjčević (član Društva hrvatskih književnika) i Dario Eror. Sedam priča napisala je i nova autorica Danijela Tonković pokazavši još jednu svoju kreativnu stranu.

Ne zaostaje ni Jelena Benčić (sudjelovala u prvom Otočkom dekameronu, objavila zbirku pjesama Cesta moga zavičaja) sa svojih 6 priča. Posve novo lice je i Nada Rogić s objavljenih 5 priča.

Četiri priče objavljuju prekaljeni Donkameron Anđelko Kaćunko i veliki talent u nastajanju, srednjoškolac Ivan Kostelac. U kolonu je stala i poznata nam dekameronka Dragica Rogić s tri priče, kao i Maja Žubrinić s jednom pričom.

Snažan spisateljski potencijal očigledan je u pričama koje su poslale Margerita Kranjčević, Mirjana Vukelić i Marija Zudenigo. Želimo im ustrajnosti i neposustajanja.

Dobili smo i po jednu priču svojevrsne podrške drugih već poznatih književnika, ali i nekih koji to tek mogu biti: Lea Brezar, Ruža Kanitz, Jasmina Ružman, Ante Milas, Ljiljana Bogdanović, Vera Dasović.

Autori su doista ponudili raskošnu kolajnu od najrazličitijih perli, dužih, kraćih, poletnijih, usporenijih, humorističnih, satiričnih, urnebesno smiješnih, škakljivih, smjernih, provokativnih, lascivnih, optimističnih, tugaljivih, vizionarskih, životnih. S obzirom da je Otočki dekameron i osmišljen prije 5 godina kako bi ohrabrio literarne kreativce i osnažio književnu scenu, velikim uspjehom smatramo odaziv novih, nepoznatih autora, posebno onih vrlo mladih. Time ne podcjenjujemo one već osvjedočeno dobre autore ili nešto starije, nego se radujemo sadašnjem jačanju i osiguravanju budućega stvaranja.

Gotovo sociološka zanimljivost, ne samo literarna, veliki je broj priča pisanih lokalnim govorima, gackom čakavštinom. Više od 20 priča nekoliko autora podastiru sve bogatstvo gackoga ča. Ruku na srce, da se pisalo prije 15-ak i više godina, čakavske priče brojile bi se na prste jedne ruke. Svakako ohrabrujući pomak.

Vremena ima, karantena traje, pišite i dalje i šaljite nam.

Nadamo se i da ćemo ponovno uspjeti ukoričiti i ove nove kratke priče starih i novih dekameronaca, ali dakako kasnije, u onim ljepšim vremenima koja dolaze.

M.K.G.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr