Lika nekretnine

Nema žita bez kukolja

Objavljeno: 18.07.2020

OTOČAC – Narodni genij je pun mudrosti, a tu svoju mudrost često iskazuje kroz narodne uzrečice, rekli bismo sentence (to onako učenije zvuči, zar ne?). Do tih mudrosti narodni je genij došao kroz dugi tijek vremena, promatranjem, življenjem, bogatim iskustvom. I onda u jednom trenutku ta misao dozrije i sublimira se tek u nekoliko riječi, čak ne mora to biti ni puna rečenica. U toj mudrosti nema ni jedne riječi viška, niti manjka, misao je posve koncentrirana, visoko koncentrirana. Zato i jest mudrost ili sentenca.

Evo jedne, koja je s obzirom na godišnje doba i posao koji se trenutno obavlja, a to je žetva žita, dosta aktuelne. A ona glasi: Nema žita bez kukolja. Na prvi mah je misao posve jednostavna, u značenju da nema nigdje toliko čistog žita a da u njemu nema korova koji se naziva kukolj. Da kukolj prati žito, da se njegove sjemenke miješaju sa zrnjem žita i sljedeće godine nanovo siju i da tu nema mogućnosti izbjeći kukolj, čije su sjemenke gorke, čak i otrovne.

No ova sentenca ima i svoje drugo značenje, koje ne dolazi odmah na vidjelo. A ono nam govori da bez kukolja ne će biti dobrog žita, da je kukolj potreban u žitu. Jer ako na njivi žita nema kukolja, bit će to slabašan urod. Koliko u tome ima istine?

Ima, i te kako ima. Kukolj potiče rast krojena različitih biljaka, poput pšenice, ječma i ostalih žitarica, kukuruza, šećerne repe, soje, suncokreta, i tako povećava prinos. Kod pšenice povećava proteine od 10 do 15 posto, a u soji povećava i proteine i ulja. Jer kukolj izlučuje tvar prirodnog kemijskog podrijetla koji potiče rast korijena pšenice ali i drugih kulturnih biljaka. Ta tvar se naziva agrostemin, osim što poboljšava kvalitetu i prirod u pšenici, kod kukuruza povećava sadržaj proteina, suncokretu sadržaj ulja, a u soji proteina i ulja, što smo već naglasili. Čak postoje i preparati dobiveni ekstrakcijom kukolja za povećanje prinosa (hormon rasta). Kukolj povoljno utječe na količinu i kakvoću voća (jabuka, krušaka, šljiva, malina i dr.), plodovi su veći i sadrže više šećera i vitamina C. Eto kako kukolj pridonosi urodu, nije tek tamo neki nepoželjni korov.

A ako već znanstveno narodni genij nije mogao dokazati agrostemin, iz iskustva je zamjećivao da žito u kojem raste kukolj bolje napreduje i daje bolji urod. Zato je njegova uzrečica i te kako mudra u dvojakom značenju. A to joj daje onu najvišu razinu njena sadržaja i značenja, dakako.

M.K.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr