Lika nekretnine

21. srpnja 1942. - genocid nad Židovima u Srbiji

Objavljeno: 21.07.2020

Mjesec srpanj 1942. bio je dovršenje paklenog plana istrebljenja Židova u Srbiji koji je počeo godinu dana ranije. Par dana kasnije Srbija i njena vlada proglasila je Srbiju ‘judenfrei’, očišćenom od Židova ubijenim u strašnom genocidu.

Tako Srbija nosi sramotnu titulu prve države na svijetu u kojoj je izvršen genocid nad Židovima u II. svjetskom ratu. To nije bilo djelo isključivo okupacijskih snaga iz Njemačke, već su veliki doprinos dali domaći Srbijanci u ljotićevcima, nedićevcima i vlastima Srbije od 1941-1945., uz prokazivanje Židova od strane građana Srbije i prešutno odobravanje ili čak huškanje pripadnika Srpske pravoslavne crkve koja nije spasila niti jednog Židova.

Antisemitska je propaganda u Srbiji tijekom II. svjetskog rata od prvog dana preuzimanja vlasti od strane srpskih fašista bila žestoka i sustavna. Židovi su tih mjeseci bili “dežurni” krivci za sva zla koja su zadesila srpski narod u njegovoj bližoj i daljoj povijesti kao i sadašnjosti. Bili su krivi bez iznimke i bez ikakvih mogućnosti da opovrgnu mnoštvo laži i najgnusnijih optužaba.

Srpska pravoslavna crkva nije stala u obranu Židova već je širila antisemitizam – evo primjera!

I Srpska pravoslavna Crkva provodeći politiku lojalnosti prema njemačkim i srbijanskim vlastima aktivno je sudjelovala u poticanju i opravdanju genocida nad židovskim narodom u Srbiji. Nije jednostavno htjela činiti ništa što se ne bi uklapalo u službenu politiku ondašnjih vlasti. U tom smislu vrhovništvo srpske Crkve i niže svećenstvo ne samo da nije nijednom tijekom četiri ratne godine diglo u javnosti glas prosvjeda protiv pogroma i ubijanja nedužnih Židova nego je, štoviše, u brojnim prigodama raspirivalo antisemitizam i javno odobravalo zločine nad njima.

(…)

Židovski je narod u propovijedima predstavnika Srpske pravoslavne Crkve uspoređivan s najvećim zlom – Antikristom. To je potvrdio i svećenik Hranislav Popović na velikom narodnom zboru u Kruševcu u kolovozu g. 1943. koji je, prema ondašnjem glasilu, “uzbuđenim i drhtavim glasom rekao”: “Naša propast došla je od nas samih. Propast tvoja, srpski narode, od tvojih sinova udruženih sa antihristom – jevrejinom.”

(…)

Huškanja protiv Židova u Srbiji nastavljena su i nakon vremena kada je izvršen genocid u Srbiji i kada u njoj Židova gotovo više nije bilo.

Narod.hr

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr