Lika nekretnine

Turizam u Gackoj u prvoj polovici godine

Objavljeno: 29.07.2020

OTOČAC – Kako je korona ove sezone napravila master plan turizma ne samo u Hrvatskoj nego i u velikom i bijelom Svijetu, vrijedi pogledati kako ženskoj ide. Jer dok smo to radili sami, bilo je tisuću, ma što tisuću – milijun prigovora i svi smo bili veliki stručnjaci kako unaprijediti hrvatski turizam. Te ne valja ovo, te ne valja ono, smještajni kapaciteti su nam ovakvi, te onakvi, treba podići kvalitetu usluge, treba ovo… Tako smo to mi, a kako je ona? Evo uzet ćemo za primjer našu zemljicu Gacku pa da vidimo.

Prema raspoloživim podacima iz sustava e-Visitor na dan 30. lipnja ove godine ukupno je registrirano 384 smještajnih jedinica u 133 objekata, što je 8 posto više objekata, a to znači da se narod ne da, da i dalje smatra da je budućnost u turizmu, a korona neka pjeva svoju pjesmu. A to je dalo 1.004 posteljica (osnovne + dodatne postelje). Tako je i broj obveznika povećan također za impresivnih 8 posto u odnosu na lanjsku godinu, a njih je ukupno 127, od toga četiri hotela i kamp odmorište. Rekli bismo: naš turizma gori gre.

Prema raspoloživim podacima iz sustava e-Visitor za prvih šest mjeseci ukupno je ostvareno 3.825 dolazaka i 5.974 noćenja, što u usporedbi s prošlogodišnjim podacima znači 21 posto dolazaka i 27 posto noćenja. Hotelski smještaj prošao je još teže, 81 posto je manje noćenja u odnosu na prošlu godinu. E tu se teta korona pokazala kao prava majstorica, ne može joj se poreći, što se tiče promidžbe, ona je prva liga. Učinila je, ama učinila sve što je mogla po tom pitanju.

Ali je zato znatno porastao broj domaćih dolazaka i noćenja gostiju. Domaće je domaće.  U prvih šest mjeseci domaći gosti ostvarili su 1.206 dolazaka i 2.924 noćenja, što je samo 4 posto manje u odnosu na prošlu godinu kada je ostvareno 3.031 noćenje. Rekli bismo: u se i u svoje kljuse. Također je evidentno duže zadržavanje gostiju, s dana i pol na dva dana. To izgleda naoko beznačajno, a nije tako, veliki je to pomak. A gosti su praktični, već kad smo došli, a korona svuda oko nas, pa ne ćemo se klatiti amo-tamo i sabirati viruse, usjedimo se malo dulje, što je sigurno, sigurno je. Valjda je to.

A sve ove lijepe podatke dao je Turistički ured Turističke zajednice grada Otočca, a da tko bi drugi?

M.K.

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr