Lika nekretnine

Magična vrila Gacke

Objavljeno: 22.08.2020

Ovog vikenda mir pronalazimo u čistoj prirodi i ukusnoj hrani uz dozu romantične povijesti. Zaštićena Velebitom i Kapelom u zeleno-plavim tonovima prostrla se dolina rijeke Gacke, sa svojim mlinovima i mirisom domaće hrane. Savršeno osvježenje u ljetnim danima...

Majerovo vrilo jedan je od tri velika izvora rijeke Gacke, uz Tonković vrilo i Klanac. Ovdje ćete pronaći ostatke narodne prošlosti koji odolijevaju vremenu: stare tradicionalne mlinove ili ''malenice'', kako ih domaći nazivaju.

Tijekom prošlog stoljeća na području izvora Gacke bilo je oko 60 mlinova koji su mljeli brašno. Danas je kompleks mlinova obnovljen, pa lokalne obitelji ponovno rade na njima. Jedan od mlinara, gospodin Jure Majer, ispričao nam je kako mu je potrebno 8 sati da samelje jednu vreću. Danas mu u tom procesu pomaže sin, pa se znanje i običaji prenose na sljedeću generaciju. I sami posjetitelji mogu doživjeti proces proizvodnje i ovdje kupiti svježe samljeveno domaće brašno. Ne samo što je dugotrajnije već je i puno zdravije.

Vikend na rijeci

Voda rijeke Gacke iznimno je čista i bogata kisikom, a u njoj raste raskošna vodena vegetacija koja privlači fotografe i istraživače. Njezina očita ljepota sve je veća atrakcija kontinentalnog hrvatskog turizma, koja uključuje rekreacijski i seoski turizam. Broj posjetitelja iz godine u godinu raste, pa tako i ponuda: dopušten je ribolov, za bicikliste postoje staze uz rijeku i obližnji grad Otočac, a moguće je iznajmiti i kanu za plovidbu.

Što je izlet bez dobrog gableca?

Na samom izvoru nalazi se tako obiteljska pizzeria Ruspante, koju domaći i strani gosti časte pohvalama: najbolja pizza u Lici, pizza-revolucija, pizza-majstori u prirodi, vjerojatno najbolja pizza koju sam jeo u životu… Možda pizza nije tradicionalno ličko jelo, ali ova obitelj našla je način za spajanje tradicionalnog i modernog. Stoga, ne propustite priliku isprobati pizzu s dimljenom pastrvom ili piletinom.

Namirnice su svježe i kvalitetne, pastrva je ''ubrana'' pod nosom, piletina je iz domaćeg uzgoja, pa nije ni čudno da su tu kvalitetu prepoznali na TripAdvisoru i nagradili ih nagradom Travellers' Choice.

Obitelj Svoren vratila se u Hrvatsku iz Irske motivirana željom da otvori vlastitu pizzeriju, svoj na svome. Posao cvate, a život teče opuštenijim ritmom u skladu s prirodom.

Odvede li vas put dalje…

Odlučite li se istražiti ostala vrila Gacke – Tonković i Klanac – ondje ćete naći bistro Vrilo Gacke, u kojem možete isprobati ono najbolje od ličke kuhinje: domaći pršut, juhu, jela sa roštilja, plate i neizostavni sir škripavac.

Ne smijemo zaboraviti ni svježu pastrvu iz Gacke koju ovdje možete probati u raznim varijantama: dimljeni file, na žaru, punjena suhim šljivama i slaninom, u kukuruznom brašnu, u umaku od povrća… Za desert predlažemo da se počastite domaćom štrudlom od jabuka i sira.

Upotpunite svoj izlet s malo edukacije i domaćih suvenira

U blizini se u gradu Otočcu nalazi Muzej Gacke, koji prati događanja na prostoru Gacke od prapovijesti i Rimljana do osmanskih osvajanja i Domovinskog rata. Ulaznica za odrasle košta samo 10 kuna, a za djecu 5 kuna.

Punkufer.hr

 

 
LJETO U HOTELU JEZERO
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr