Lika nekretnine

Brinje – sjedište japodskih Monetina

Objavljeno: 24.09.2020

BRINJE - Više od stotinu godina svi su arheolozi i povjesničari ubicirali središte japodskih Monetina na lokalitet Humac u Brinju, iako ondje nisu bila provedena arheološka istraživanja. Da bi konačno razriješili navedenu pretpostavku, pod vodstvom prof. dr. sc. Miroslava Glavičića i doc. dr. sc. Vedrane Glavaš stručna ekipa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru provela je 2019. i 2020. arheološka istraživanja, čiji su rezultati nedvojbeno dokazali da je na Humcu tijekom željeznog doba formirano poveće naselje gradinskoga tipa, koje egzistira tijekom antike.

Recentnim iskopavanjem na istočnom obronku Humca otkriveni su građevinski ostatci monumentalnog javnog objekta, koji se preliminarno može datirati na kraj 1. st. prije Krista i početak 1. st. po Kristu. Zaključak se temelji na iznimno kvalitetnoj gradnji (opus quadratum) i opremi objekta (bojana žbuka), kojega dodatno osnažuje nalaz mramorne glave cara Augusta.

Činjenica da je ovdje bio postavljen počasni kip prvoga rimskoga cara svjedočanstvo je visokog stupnja društvene organizacije i gospodarske snage japodskih Monetina i bitan je za nove spoznaje o romanizaciji Like u rimsko doba. Provedenim arheološkim istraživanjima definitivno je potvrđeno da na brijeg Humac u Brinju treba ubicirati oppidum Monetium, središte japodskih Monetina spomenutih u povijesnim vrelima pri opisu Oktavijanova vojna pohoda u Japodiju 35. godine prije Krista.

OB/M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr