Lika nekretnine

Lika-Karlovac: održan prvi online Regionalni forum obiteljskog smještaja

Objavljeno: 14.11.2020

OTOČAC - Najveće godišnje okupljanje pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu – iznajmljivača Ličko-senjske i Karlovačke županije, zbog pandemije koronavirusa i važećih epidemioloških mjera, održano je 12. studenoga, po prvi puta online. Forum je prigodnim riječima otvorio Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac.

Panel raspravu „Domaćini u krizi i nakon nje“ koja je bila rezervirana za institucionalne teme kao što su promjene i novosti u zakonodavstvu, s naglaskom na poslovanje u uvjetima pandemije, vodila je viša stručna suradnica u Županijskoj komori Otočac, Irena Banić.

Mali osvrt na ono što je bilo od sezone nakon lockdown-a dala je u pregledu za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju direktorica Turističke zajednice općine Rakovica, Mira Špoljarić. „Karlovačka županija sa mjesecom listopad je na 28 posto dolazaka i 32 posto noćenja, odnosno 99.000 dolazaka tj. oko 198.000 noćenja. U istom periodu 2019. godine bilježila je 35. 000 dolazaka i 613.000 noćenja. 95 posto su komercijalna noćenja, a 5 posto nekomercijalna. Ličko-senjska županija ima indeks od 34 posto dolazaka i 54 posto noćenja, u apsolutnim brojkama to bi bilo 285.546 dolazaka, 1.843.440 noćenja. U istom periodu prošle godine 823.767 dolazaka i 3.386.461 noćenja, 73 posto su komercijalna noćenja, a 27 posto nekomercijalna.

Cijela situacija oko pandemije koronavirusa najviše je naštetila sektoru turizma. Zajednica obiteljskog turizma HGK je vrlo aktivno sudjelovala u kreiranju prijedloga mjera i zahtjeva privatnih iznajmljivača prema vladi RH za vrijeme pandemije, a predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK, Martina Nimac Kalcina naglasila je najvažnije prijedloge izvanrednih općih mjera koje su poslali iznajmljivači, za saniranje nastale i potencijalne štete sektoru privatnih iznajmljivača  prouzročenih pandemijom, a to su moratorij na plaćanje paušalnog poreza, turističke pristojbe, moratorij na sve obveze plaćanja rate, anuiteta i svih obveza preuzetih iz ugovora o kreditu i pozajmica vezanih za turizam, moratorij na rate osiguravajućih društava, odgoda rokova rekategorizacije za objekte kojima istječe rok ove godine te staviti izvan snage važeći Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine turističkoj zajednici odnosno odgoditi njegovu primjenu do iduće godine.

Marijana Lulić, voditeljica Odsjeka za povjerene poslove državne uprave iz područja gospodarstva Ličko-senjske županije, istakla je podatak da je u Ličko-senjskoj županiji je zaključno s 31. listopadom poslovanje odjavilo cca 9,4 posto iznajmljivača. Otprilike isti postotak iznajmljivača je odjavio pružanje usluga smještaja na obali, dok je na kontinentu taj postotak znatno manji, s izuzetkom Općine Plitvička Jezera, gdje je oko 15,5 posto iznajmljivača odjavilo pružanje usluge smještaja, što je i razumljivo, jer su Plitvička jezera ove sezone uz Dubrovnik imala najveći pad dolazaka gostiju.

Snježana Profozić, voditeljica Službe za pravne i opće poslove, informiranje i edukaciju, Porezna uprava - Područni ured Karlovac, je dala pojašnjenja koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u 2020. godini, odnosno, koja su davanja iznajmljivačima paušalcima oproštena, a koja umanjena zbog pandemije.

Natalia Krešić Lončar, vlasnica portala Odmor na zadatku istakla je da je strah od izostanka turizma opravdan, te  naglašava „dogodio se jedan šok ne samo nama nego svim djelatnostima i u stvari dogodio se jako brzo, sa veljače na ožujak mi smo došli pod ključ.“ Mali iznajmljivači koji su ulagali, koji su vjerovali u strategiju razvoja obiteljskog turizma, radili na kvaliteti, imali jedan pozitivan pogled na budućnost poslovanja naglo su se našali pred blokadom.

Martina Nimac Kalcina smatra da je savjesna briga o gostu na tradiciji gostoprimstva obveza iznajmljivača te je na samom kraju rasprave istakla da su se hrvatski domaćini pokazali kao izvrsni domaćini naglasivši „to je ono što nas je uzdiglo među svim drugim iznajmljivačima u Europi i u svijetu, jer smo kao izvrsni domaćini pokupili najbolje ocjene bilo na velikim platformama bilo sa svojim objektima.

Panel raspravu portala Lika Club na temu „Što s (korona) turizmom u 2021. godini?“, koju je vodio novinar Goran Latković, prisustvovala su četiri poznata imena iz hrvatskog turizma, s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije, koja su u jednosatnoj raspravi ponudila mnoštvo zanimljivih viđenja iduće, ali i brojna iskustva iz godine koja je sada već skoro iza nas.

Boris Šuljić, vlasnik hotela i vinarije Boškinac iz Novalje, istaknuo je kako je ovo bila jedna od najizazovnijih godina po pitanju turizma, kao i najizazovnija godina za njega kao poduzetnika. Početkom lockdowna zadržali su sve zaposlenike te iskoristili vrijeme za rad na napretku tvrtke. Zbog toga, istaknuo je, imali su vrlo uspješnu sezonu. „Trendovi se mijenjaju neovisno o koroni i stalno se moramo prilagođavati. Optimist sam što se tiče 2021. godine i vjerujem da će se u većoj mjeri uspostaviti letovi i pomorski promet te autoturizam u punom profilu.

Hrvojka Božić, ravnateljica Muzeja domovinskog rata iz Karlovca koji je otvoren 2019. godine, istaknula je kako su oni u ovoj godini iskoristili digitalne kanale kako bi vratili posjetitelje. „Okrenuli smo se digitalnom marketingu te su se brzo posjetitelji vratili. U ljetnim mjesecima smo bili na 80 posto lanjskih gostiju te stoga optimistično gledamo na 2021. godinu. Trebalo nam je vrijeme za prilagodbu, no ovo iskustvo će nam dobro doći.

Krešo Rogoz, direktor tvrtke Croatia Open Land DMC iz Karlovca, također je uspješno krenuo u ovu godinu nakon čega je sve stopirano. To ih je potaknulo da traže nove resurse te su ovu sezonu iskoristili kao pripremu za drugačiji, individualni turizam i manje grupe. „Zanimljivo je i to da smo povisili cijene zbog čega smo dobili manje grupe koje su akumulirale više novca. Ključ je u udruživanju, prikupljanju dodatnog sadržaja te izvrsnosti. Cijeli tim radi na udruživanju i novim ponudama te kontaktima sa stranim agencijama. Svi se nadamo normalnom proljeću te se baziramo na autoturiste.

Mihovil Bićanić, zamjenik načelnika Općine Rakovica koja inače izvrsno stoji po pitanju turističkih noćenja, otkrio je kako su ove godine imali oko 25 posto noćenja, no oporavku se nada uskoro. „Vjerujem u stabilizaciju tokom iduće godine, no u 2021. godini bi se i dalje trebali fokusirati na domaće goste. Treba podignuti svijest o dodatnim sadržajima i ojačati kontinentalni turizam. U Rakovici 2021. godine fokus stavljamo na marketing i dugoročno strateško planiranje“, istaknuo je.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr