Lika nekretnine

Eto, došlo vrijeme da svi dobiju penziju

Objavljeno: 13.12.2020

OTOČAC - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će od 15. prosinca ove godine početi zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe.
Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021., osiguravaju se novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu. Nacionalna naknada za starije osobe iznosi 800 kuna mjesečno.
 

Zahtjevi će se moći predati osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Hrvatske. Ali ne bilo koji, već onaj koji je u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava ima državljanstvo i traženi boravak.

Ima tu još nekih ograničenja na pravo korištenja, ali bi nas to predaleko odvelo.


Nacionalna naknada za starije osobe osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja.
M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr