Lika nekretnine

Sveta Marija Bogorodica (Nova godina)

Objavljeno: 01.01.2021

OTOČAC - Na blagdan Svete Marije Bogorodice središnju svetu misu u 11,00 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu slavio je don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne, a poslužitelj oltara bio je sjemeništarac Kristijan Pajdaković.

Nova je godina. Izmjenjujemo čestitke. Tim našim čestitkama danas se pridružuje i liturgija s ponuđenim čitanjima.

„Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svrati na te i mir ti donese!“ Ovo su riječi prvog čitanja na koje se nadovezuje i psalam koji na sve nas zaziva Božje smilovanje i blagoslov. Božji blagoslov kojim se zaziva Božja milosti i zaštita počiva na našem vjerničkom uvjerenju da je čovjeku samo Bog sposoban dati istinsku sreću. Božji blagoslov obuhvaća sva dobra koja proizlaze iz Boga, a koja je Bog stvorio za čovjeka jer on je „jedini i izvor života“ i sve je „sazdao da blagodatima obaspe svoja stvorenja“ i sva je „djela svoja mudro i s ljubavlju učinio“

Pitanje majčinstva je stvarnost koja obuhvaća cijeli proces od pripreme za majčinstvo, pa potom rođenje i sve do prihvaćanja zadaća koje čekaju majku nakon rođenja djeteta. Na žalost, uslijed neobičnog načina života i životnih okolnosti ovoga svijeta, dogodi se da se ova životna veza i upućenost majke na dijete ne ostvari u punoj mjeri, već samo u ograničenim dimenzijama. U praksi stoga bude tako da osoba koja je rodila dijete ne vrši majčinske zadaće, te dijete ostane uskraćeno za mnoge osjećaje koje djetetu može pružiti samo majka, kao što i majka ostane uskraćena za mnoge osjećaje koje njoj može pružiti i u njoj potaknuti samo dijete. Svjesno ili nesvjesno, mnoge majke to danas zaboravljaju. Nije obećavajuće kada u životu postaje važnije mnogo toga od samoga djeteta i zajedništva s njime koje ispunja dušu. Uglavnom, manje-više takve majke čekaju kako se osloboditi takve brige i vratiti svakodnevnim poslovima i društvenom životu. Stoga je vrlo česta pojava da djeca provede više vremena s tetom u vrtiću, nego s rođenom majkom i članovima svoje obitelji. Kao posljedica toga je da se ne stvaraju one životne poveznice kao temelj kasnijoj bliskosti i ljubavi, napose između majke i djeteta koje su i prirodno tako jedinstvene i čvrste, ali i drugih članova obitelji.

Marija poučava kršćanske majke svojim majčinstvom da majčinstvo nije samo biološki čin, već je prije svega duhovna odgovornost pri čemu su pozvane i na duhovan način ostvariti odnos i zajedništvo sa svojom djecom, a to se može samo kroz zajedništvo u Bogu. I što majke ostvare veći stupanj zajedništva s Bogom, to će biti i veće i blagoslovljenije njihovo zajedništvo s njihovom djecom. Tada će i same u srce utiskivati njihovu prisutnost i shvatit će koje je bogatstvo međusobno iskustvo života življenja u Bogu, te neće propuštati ni dovoditi u pitanje nijedan trenutak istinskog zajedništva sa svojom djecom, jer će u tome osjetiti milost i bogatstvo života.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor „Sv.Cecilije“.

I.B. 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr