Lika nekretnine

FD Otočac prezentiralo nošnje Gacke i Like na Zimskoj školi folklora

Objavljeno: 06.02.2021

OTOČAC – I za vrijeme korone ima akcije, ako ne one prave, onda virtualne (kao da veći dio svijeta i bez korone nije virtualan). Tako je i Hrvatska matica iseljenika pozvala Folklorno društvo Otočac da  prezentira nošnje Gacke i Like u sklopu Zimske škole folklora Dinarske zone.

A toga svega ne bi bilo bez Snježane Jurišić i Katarine Horvatović – naglašavaju u Folklornom društvu.

E sada, tko je prezentirao žensku i mušku nošnju Gacke i Like? A tko bi drugi doli Pera Kostelac i Magdaleni Orešković.

A ovogodišnja škola folklora je zbog te korone bila online, il tako il nikako. Traje četiri dana, 30. i 31. siječnja te 6. i 7. veljače.

Na Zimskoj školi folklora podučavaju se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

Predaju se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje je posvećeno dječjem folkloru, uči se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima.

Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih  kulturno-umjetničkih društava, folklornih i tamburaških skupina.

Predavanja održavaju hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün te Vjekoslav Martinić.

 

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr