Lika nekretnine

Sve stroži standardi energetske učinkovitosti donose nove izazove tvrtkama

Objavljeno: 06.03.2021

OTOČAC – Jučer je bio obilježen 23. Svjetski dan energetske učinkovitosti, kojim se na globalnoj razini promovira trend tranzicije na niskougljično gospodarstvo. S godinama kriteriji za uštedu energije postaju sve stroži, a samim time i sve zahtjevniji za tvrtke. Europska unija planira biti u potpunosti klimatski neutralna do 2050. godine, što i Hrvatskoj nameće određene obveze.

Inače, prije mjesec dana Sabor je prihvatio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti. Konačni prijedlog Zakona bi trebao biti na Vladi polovicom ožujka kada bi se donijela odluka i uputio Saboru Konačni prijedlog Zakona u drugo čitanje i donošenje. Zakon je potrebno donijeti do kraja lipnja 2021. kako bi se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s EU regulativom te kako bi Hrvatska doprinijela ostvarenju zajedničkih EU ciljeva koji se odnose na energetsku učinkovitost i klimu za 2030. godinu.

Pritom će se dodatno ojačati napori za smanjenje ovisnosti o uvozu energije, smanjenje emisija, poticanje otvaranja radnih mjesta i daljnjeg rasta istih, jačanje prava potrošača i ublažavanje energetskog siromaštva.

Ovim zakonom će se doprinijeti ostvarenju EU cilja povećanja energetske učinkovitosti za 32,5 posto do 2030., ukloniti prepreke na tržištu energije koji smanjuju učinkovitost opskrbe i korištenja energije te postaviti vlastite nacionalne doprinose za razdoblje 2021.-2030. – doznajemo iz Hrvatske gospodarske komore.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr