Lika nekretnine

Odustaju li od ukidanja 0,5 promila?

Objavljeno: 08.04.2021

OTOČAC – U zadnje vrijeme „puštani su baloni“, ili ipak možda nisu, da se policija odlučila za ukidanje 0,5 promila u vožnji. No najnovija očitovanja iz te iste policije govore da do toga ne će doći, kao da im pouka iz Sanaderova vremena nije bila dovoljna. Naime, u to neko prošlo vrijeme, „bog i batina“ je odlučio ukinuti toleranciju od 0,5 promila i svesti je na nulu, no kratko je to potrajalo pa se odustalo od te mjere. Pobunili su se bili ugostitelji, hotelijeri, restorateri, odnosno svi oni koji su se mahom bavili turizmom. A što je sada neke stručnjake navelo da posegnu opet za tom mjerom, možda korona, turizma ionako nema, malo se putuje pa da uvedemo neku novu mjeru, da radimo nešto. Je li proradio razum ili je to djelo pritiska na odustajanje, tko li će ga znati. Naravno da nitko ne opravdava opijanje i vožnju, ali da deci vina može biti presudan u vožnji, više je nego diskutabilno.

Također je bilo najava da se ne će tolerirati onih 10 posto prekoračenja brzine, i kilometar preko dopuštene – kazna. A nije lako znati kojom brzinom se točno vozi jer pokazivač brzine u automobilu pokazuje više od stvarne brzine, tome se možemo uvjeriti na vanjskima mjeračima postavljenima uz cestu. U pravilu unutarnji mjerači pokazuju od pet do sedam kilometara više, pa ti znaj onda jesi li slučajno prekoračio taj kilometar po ograničenju. Vele da su i od toga odustali. Ali su se zato ulovili romobila i tako tih prometala.

Ne bi čudilo da opet iziđu s rokom valjanosti vozačkih dozvola, odnosno prisilom da se vozači moraju liječnički kontrolirati svakih nekoliko godina. Tu svakako pritisak vrši liječnički lobi, treba novaca. Također je atak i na stariju populaciju da je se kontrolira jer je „opasna“ na cestama, kao da svakodnevne vijesti i statistike ne govore da su najteže prometne nesreće, osobito one s letalnim posljedicama, u pravilu rezultat mladosti i moćnih automobila. Pa ako je tako, udri tamo gdje je najkritičnije, nađi načina. Ali…

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr