Lika nekretnine

Crkva Presvetog Trojstva će konačno dobiti svoju uru

Objavljeno: 04.05.2021

OTOČAC – Na gradskom tornju crkve Presvetog Trojstva odavna je postojala ura, koja nije funkcionirala. Berem se malotko, ili nitko, toga ne sjeća, odavno se taj mehanizam pokvario, što li, i to je tako stajalo. Niti je tko popravljao, vjerojatno u komunističkim vremenima nije bilo ni novca. Onda su odmetnuti Srbi i tzv. JNA projektilima zapalili crkvu 15. rujna 1991. g., crkva je izgorjela, izgorio je i toranj crkve, zvona su pala, ali je na tornju ostala maska crkvenih satova. Prilikom obnove crkve ta maska je obojena, čak su i kazaljke obojene u zlatno, ali mehanizma nije bilo.

Još prije nekih desetak godina pokušala je Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke stvoriti klimu da se kupi novi sat, odnosno satni mehanizam, dobivene su i ponude, no sama nije mogla smoći cjelokupna sredstva, a druge potpore nije bilo, pa je bilo red odustati od projekta. I konačno, ove godine su se stekli uvjeti da se na Presveto Trojstvo postavi novi sat, novi mehanizam, Grad Otočac je u svom proračunu osigurao potrebnih 57.500 kuna. Ali ne samo to, ura će odbijati svakih frtalj ure jednim udarcem u zvono, a svakoga punog sata s onoliko udaraca koliko je sati.

Kako iz dobro obavještenih izvora doznajemo, realizacija bi trebala početi u ovaj četvrtak. Nije jednostavno, visina tornja je impozantna, a raspoložive dizalice maćukne. No valjda će se dobrom voljom riješiti i taj tehnički detalj.

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr