Lika nekretnine

Da se prisjetimo

Objavljeno: 23.05.2021

OTOČAC – Danas, 23. svibnja je rođendan „oca domovine“, dr. Ante Starčevića. Taj velikan hrvatske misli rođen je 23. svibnja 1823. u Velikom Žitniku. Bio je političar, književnik i utemeljitelj Stranke prava, svakako je najznačajniji hrvatski političar 19. stoljeća, jedan od najznačajnijih u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Evo što je Starčević govorio ili pisao o nekim temama:

- Tko i sam sebe smatra za sužnja, taj se ne mari čuditi ako ga i drugi takovim scene. Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke – što mijenja gospodare. 

- Mi Hrvati imamo dvije narodne mane iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakome vjerujemo bez da promišljamo i lako zaboravljamo krivice koje nam drugi učine.

- Ja ne razumim što hoće da kažu oni koji vele da kraljevina Hervatska, kraljevina pet stoletjah prkosivši Istoku i Zapadu, ne može o sebi, neodvisna stajati. Ni jedan narod ne može bez drugih narodah obstati, pa itako svako selo može kao neodvisna deržava biti.

- Dok budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinskih gospodara.

- Narod hrvatski ima starije spomenike u svome jeziku negoli ijedan njegov slavjanski brat: hrvatski jezik proslaviše stotine pisaca u ono doba, kad zapadni narodi, danas najizobraženiji jedva da su znali Oče naš u svome jeziku izbrojiti.

Ove misli su aktualne još i danas, zar ne?

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr