Lika nekretnine

Trostruko slavlje župnoga patrona u Brlogu

Objavljeno: 30.05.2021

BRLOG - Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog kod Otočca u Gackoj, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – bez vanjskoga tradicionalnog pučkog veselja, ali je imala trostruko značenje.

Naime, slavlje župnog patrona, pučki zvanog “Elizabeta”, koje se po tradiciji upriličuje u zadnju subotu svibnja, bilo je obogaćeno podjelom sakramenata potvrde i prve pričesti. Koncelebrirano misno slavlje u brloškoj crkvi predvodio je generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević, a suslavitelji su bili fra Juro Marčinković, župnik Križpolja, don Jure Ladišić, duhovnik slijepih i slabovidnih osoba, te don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja i upravitelj župe Brlog.

Nakon toga, prije obnove krstnih obećanja, župnik don Anđelko predstavio je prvopričesnike Filipa i Luciju te šestero krizmanika, koji su potom zajedno sa svojim kumovima došli pred oltar. Poslije pomazanja krizmenim uljem dvije majke krizmanika predvodile su vjerničku molitvu.

Prije završetka misnoga slavlja, na kojem je pjevanje predvodio kompoljski župni zbor s Marijom Rubčić za orguljama, vjernici su najprije izmolili molitvu sv. Josipu. Potom se prvopričesnicima i krizmanicima te njihovim roditeljima prigodnim riječima obratila majka prvopričesnice Lucije, potaknuvši sve na radost i ustrajnost u rastu u vjeri.

Nakon kratkih obavijesti, don Anđelko je još jednom zahvalio vjeroučiteljicama za ljubav i trud u radu s djecom – Tini Koščak, vjeroučiteljici u osnovnoj školi u Otočcu, te Draženi Rubčić, koja je sudjelovala u završnoj pripremi djece za slavlje, pa joj je u znak zahvalnosti uime krizmanika Matej Jurković predao buket cvijeća. Potom je župnik pohvalio obitelji krizmanika i župljanke koje su pridonijele organizaciji slavlja te svima zaželio blagoslovljeno druženje za obiteljskim stolom kod kuće.

IKA

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr