Lika nekretnine

Cukrica - prvi, mali, gačanski strip

Objavljeno: 30.05.2021

OTOČAC – Osnovna škola Zrinskih i Frankopana je u mnogočemu prva, pa tako i u izradi stripa, i to ne bilo kakvoga već gačanskog stripa. Koliko je poznato to je prvi takav uradak na prostoru Ličko-senjske županije i vjerojatno jedan od rijetkih u Hrvatskoj.

Projekt „ Prvi, mali, gačanski strip“ inicirirala je Dramska skupina „Mali čakavčići“. Pored dramske skupine u projekt je uključen veći broj učenika koji djeluju na raznim poljima. Projektni tim bio je podijeljen prema djelokrugu rada u trima radnim skupinama: jezičnoj, likovnoj i digitalnoj.

Voditeljica projekta je Dragocjenka Bilović, a partnerice za pojedine resurse su učiteljce: Mia Bilović Peitel, Ivana Rožić Dubravčić i Katarina Medarić. Naracija (strip-priča) pisana je na standardnom jeziku, a dijaloški tekst u oblačićima ostvaren je domicilnom gackom čakavicom. Naziv stripa je „Cukrica.“ Naracija i crteži podastiru čitateljima kulturnojezično blago u vizualnom doživljaju tradicijskih običaja užega zavičaja.

Crtačice strip-sličica su učenice: Dolores Dunković VI.b, Ana Marković VI.b, Julija Kostelac VIII.c, Natalija Jurković VIII.c, Tonka Matasić VIII.c i Bernarda Zoričić VIII.c.

Sve pohvale cijelom timu koji je prionuo ovom nesvakidašnjem zadatku. Strip Cukrica je promoviran na sam Dan škole, podijeljen svim učenicima u matičnoj i područnim školama a s njegovim sadržajem ne će se samo upoznati učenici, već i njihove obitelji. Priča je kudikamo šira nego se to na prvi mah može pomisliti. Time i značajnija!

M.K.

 

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr