KORNIĆ - U mjestu Kornić na otoku Krku, a na 16. Fešti od presnaci, na poziv voditelja Katedre Čakavskog sabora Kornića Damira Kremenića ovog vikenda sudjelovala je Udruga Baštinica iz Otočca. Da bi pojasnili stvar, radi se o fešti ili manifestaciji koja za temu ima – presnac, naziv može varirati od mjesta do mjesta, od mjesnoga govora do mjesnoga govora, ali svakako spada u kulinarsku čakavsku baštinu. I u Gackoj su žene nekada davno spremale i pekle presnac, što za Božić, a što za Uskrs.
Udruga Baštinica, pod pokroviteljstvom Grada Otočca i Turističke zajednice Grada Otočca, uz glagoljačiće, kekse inspirirane glagoljskim pismom koji promoviraju Gacku kao jedno od srednjovjekovnih i frankopanskih središta glagoljice te zlatno doba Otočca u vrijeme otočkih Frankopanki: Jelene, Barbare i Doroteje (čija imena keksi nose).
Predstavnice Baštinice upoznale 'presnace' onako kako ih rade u Korniću, na Krku, a kako u Bribiru. Naizgled lagani kolač, zapravo je prava težačka hrana, pa je tako bribirski presnac jelo od 15 jaja, domaćega sira, slanine, kapule, češnjaka itd.
No nije sve bilo u presnacima, moglo se uživati i u ostalim gastro delicijama. A Baštinica je predstavila i turističku ponudu Otočca i Gacke. Lijepo.
M.K.