Lika nekretnine

Plastika u otpadu i što učiniti s njom?

Objavljeno: 21.03.2015

OTOČAC – Plastika, odnosno razni plastični proizvodi, postali su dio svakodnevice suvremena svijeta, gotovo pa da se ne može bez nje zamisliti život. Ima je možda i više nego što imamo percepciju njene učestale uporabe, a onda posljedično i kao otpada. Što učiniti s plastičnim otpadom? Kako ga selektirati? Sve su to pitanja koja traže određene odgovore, sve kako bismo mogli učinit najviše što možemo u smanjenju otpada i zagađenju prirode.

Plastika je jedan od najčešće korištenih materijala. Koristi se za pakiranje proizvoda široke potrošnje, npr. platne kartice, ambalaža za hranu i piće no, koristi se i za izradu igračaka itd. Postoji preko 10.000 različitih vrsta plastike u svijetu, a može se pomiješati s mnogima drugima elementima, tako da je njena upotreba neograničena. Plastika je nastala kombinacijom nafte ili prirodnog plina s kisikom ili klorom. Ovaj proces zahtijeva paljenje velikih količina nafte. Ako bi se reciklirala sva naša plastika, smanjili bismo smo potrošnju nafte i uštedjeli 25 posto prostora naših deponija.

Koja se plastika primjerice može reciklirati? To su boce za pića, plastična folija, tegle za prehrambene proizvode, boce s preljevima za salate, ambalaža za mlijeko i jogurt, vreće za smeće, ambalaža za deterdžente te ambalaža od sokova i šampona.

Što se događa s odvojenom plastikom? Odvojeno skupljena plastična (PET) ambalaža odložena u za to predviđene kontejnere, prebacuje se u reciklažne tvornice gdje se vrši pregled plastičnih proizvoda i pranje, a potom se plastični proizvodi usitnjavaju i sortiraju.

Plastični proizvodi se potom tope i prešaju te pretvaraju u sitne kuglice (granule) od kojih se kasnije proizvode novi plastični proizvodi poput: kanta za smeće, vrećica, folija, plastične ambalaže – boce, čaše, posude, majice, tepisi, otirači i drugo.

Od reciklirane plastike može se praviti i građevinski materijal, igračke, klupe za parkove, auto-dijelovi, cijevi za navodnjavanje itd.

Problem s plastikom jest u tome što se ona ne raspada u zemlji te se trajno zadržava u životnoj sredini koju zagađuje. Moguće je i njeno uništavanje procesom spaljivanja, ali tada se zagađuje zrak.

Zato je najbolje rješenje u preventivnim mjerama kao što je izbjegavanje kupovine i upotrebe plastične ambalaže i vreća. U posljednje vrijeme u svijetu su se pojavile posebne vrste plastike koju je moguće reciklirati i takva plastika na sebi ima znak reciklaže.

O recikliranju određenih vrsta plastike drugom prigodom više.

Gacka d.o.o. / T. Brajković

 
Programi obilaska jezera
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr