Lika nekretnine

O 1. skupu Mreže za održivi razvoj

Objavljeno: 16.04.2018

Prvi skup Mreže za održivi razvoj u Otočcu održan je u petak i subotu, 13. i 14. travnja 2018. Prvog dana upriličena je u prostoru Centra za tradicijski obrt – udruge Gačanka radionica na kojoj su sudionici mogli dobiti osnovna znanja o pokretanju zadruga, a drugog dana održan je u Gackom pučkom otvorenom učilištu niz izlaganja, prezentacija i radionica koje su ponudile informacije o dosadašnjem radu Mreže i partnerskih organizacija te o daljnjoj ulozi Mreže u kreiranju i razvoju programa za održivi razvoj.

S obzirom da su ciljana grupa udruga koje čine Mrežu ponajprije mladi, i oni su bili sudionici ovog dvodnevnog druženja. Kako je njima bilo, pročitajte u osvrtu Ivana Krznarića (IV. ekonomist):

Dana 14. travnja 2018. (subota) sudjelovao sam na 1. skupu Mreže za održivi razvoj u Otočcu. Iako nisam znao što bi to moglo biti, rado sam se odazvao i na kraju svega moram reći da sam uživao sa svim tim prelijepim i predragim ljudima.

U uvodnom dijelu predstavljeni su pokretači Mreže, a s pravom punu našu pozornost dobila je prezentacija Tamare Jurković o book caffeu koji u sklopu poznatog otočkog kafića djeluje od siječnja ove godine. Ta ideja me je oduševila i moram napomenuti da u ovom gradu još uvijek ima kreativnih i pozitivnih ljudi koji žele nešto pokrenuti i nešto napraviti za ovu zajednicu.

S dvije prezentacije nastupila je profesorica Ines Jemrić Ostojić s Veleučilišta Baltazar pobliže objasnivši koncept razvijanja i jačanja međuinstitucionalne suradnje i jačanje suradnje između formalnog i neformalnog učenja te potrebu pojačanog uključivanja mladih u praktično učenje i razvijanje zajedničkih projekata. Naime, Veleučilište Baltazar najveća je privatna visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj te jako puno pozornosti poklanja praksi svojih studenata. Dvije studentice praksu obavljaju upravo u suradnji s OU Podum (jednim od pokretača Mreže) i Željkom Batinić, pa je dio te prakse bilo i njihovo aktivno sudjelovanje na ovom skupu.
A tek kad sam čuo nešto fenomenalno! Pazite ovaj naslov: "The Coklja"! Sjajno, zar ne? Priču o The Cokljama ispričala nam je naša draga sumještanka Danijela Tonković, stvarno sam zadivljen tom idejom, to je nešto šta nisam očekivao. Ideja je vrlo jednostavna, zamišljeno je da se vunene coklje, naša tradicijska obuća, plasiraju na drugačiji način od dosadašnjeg, osuvremenjena dizajna, napravljene u danas-sutra proizvodnom pogonu sa što više zaposlenih, kao moderna, udobna i zdrava obuća s must have predznakom. Da coklja doista može imati takav potencijal, vidjelo se po reakcijama gošći skupa koje su odmah naručile svoje primjerke tradicijskih coklji upotpunjene svilenom trakicom za vezanje i ukrasnim perlicama, a koje je Danijela prezentirala noseći ih tijekom skupa – na svojim nogama.

I za kraj htio bih nešto reći, jučer sam stvarno puno naučio, puno se trudio i pozorno slušao te upijao svaku riječ ovih ljudi. Na kraju smo se podijelili u fokus grupe, one su bile toliko zanimljive da nismo htjeli otići te smo o temama lokalnih problema i idejama o načinima njihova rješavanja mogli diskutirati još satima. Ovo je jedna lijepa i pozitivna priča koju bih zasad završio jednom poznatom izrekom "per aspera ad astra" (od trnja do zvijezda), možda je upravo to njihov put.

Ivan Krznarić / I.B.

 

Foto: Katarina Furlan, Ivan Krznarić, Petra Orešković, Milan Krznarić, Željka Batinić

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr