Lika nekretnine

Tisakana monografija Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke

Objavljeno: 13.05.2018

OTOČAC – Ovih dana iz tiska je izišla 32 knjiga Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke, jedna od knjiga što u samostalnom izdanju, a što u suizdavaštvu. Ponijela je znakoviti naslov „Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke – 1997.- 2017.“. Kako se i iz samog naslova dade naslutiti radi se o svojevrsnoj monografiji napisanoj povodom 20 godina kontinuirana djelovanja ove kulturne udruge u regiji Gackoj i gradu Otočcu. Za beskonačnost vremena nije to neki veliki period, no za rad jedne udruge i te kako jest, tim više što u radu Katedre nije bilo prekida.

Na 215 stanica, sa stotinjak fotografija i drugih grafičkih priloga, tekst je raspoređen po cjelinama, tako je na samom početku osnivanje Katedre, ciljevi i zadatci, potom briga za gacku čakavštinu, zatim briga o horonimu Gacka i njegovoj revitalizaciji, potom slijedi tekst o kiparskima kolonijama Gacka, arheološkim istraživanjima, izdavačkoj djelatnosti Katedre, zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara te ostalim aktivnostima Katedre (njih 28) koje je bilo teško svrstati u veće cjeline.

Ova monografija je pisana po standardima stručnih, odnosno znanstvenih radova, ima proslov i uvod, na kraju je sažetak (s prijevodom na engleski jezik) te obiman popis literature i vrela koja su poslužila u pisanju monografije.

Kako smo obaviješteni, predstavljanje monografije slijedi, vjerojatno krajem svibnja ili početkom lipnja u Otočcu.

M. K.

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr