Lika nekretnine

Izložba fotografija baštine Frankopana

Objavljeno: 15.05.2018

Povodom 900. godišnjice od prvog pisanog spomena knezova krčkih Frankopana na otoku Krku, u gradu Bernardina Frankopana u Ogulinu bit će postavljena izložba fotografija kojima se želi predstaviti preostala opipljiva baština knezova krčkih Frankopana (utvrde, crkve, kapele).

Izložba će biti svečano otvorena u Zavičajnom muzeju Ogulin u četvrtak, 17. svibnja 2018. u 19 sati, a u prigodnom programu otvorenja govorit će autor izložbe Darko Antolković, fotograf i poznati tragač za starim utvrdama i ruševinama, za zaboravljenim povijesnim lokalitetima, i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić.

U sklopu izložbe najavljena je još jedna poslastica za istraživače povijesti, bit će prezentirane i rekonstrukcije pretpostavljenih izgleda prve frankopanske utvrde Gradec na otoku Krku, kaštela Grižane, crkve sv. Marak i pavlinskog samostana sv.Nikole u Gvozdu. Autor ovih vještih i realističnih rekonstrukcija jeTomislav Martinović. Također će biti prezentirana rekonstrukcija građevinskog razvoja starog grada Ozlja od 13. do 19. stoljeća  autora dr.sc. Krešimira Regana (Hrvatski povijesni atlas, Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatskoga zagorja).

U Hrvatskoj se nalazilo mnogo starih gradova, utvrda, samostana i crkava, od kojih je danas nažalost sačuvan manji broj, dok je od većine ostao koji kamen. Još je manje onih koji su pod krovom i otvoreni za posjetitelje. Stoga je cilj ove izložbe, kojom se ujedno obilježava i Međunarodni dan muzeja, osvijestiti vrijednost i važnost frankopanske baštine i ostavštine ove značajne velikaške obitelji koja je stoljećima sudjelovala u kreiranju hrvatske, a u 15. stoljeću i ogulinske povijesti.

Ulaz je slobodan.

 

Darko Antolković/M.K.G.

 

Foto: Ogulin - Zavičajni muzej Ogulin

         Stari grad Ogulin i Modruš - Darko Antolković

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr