Lika nekretnine

Lešćerani na 52. Međunarodnoj smotri folklora

Objavljeno: 07.07.2018

OTOČAC – Srpanj je mjesec održavanja Međunarodne smotre folklora u Zagrebu. Ove godine to će biti 52. smotra (duga je to tradicija, mora se priznati) i potrajat će od 18. do 22. srpnja.

Započet će u srijedu na Trgu bana Jelačića kada će nastupati sudionici iz inozemstva (Alžir, Kina, Kolumbija, Novi Zeland, Španjolska). Uvečer će na trgu biti koncert etnoglazbe pod nazivom Ethno na putu u Hrvatskoj.

U četvrtak će dopodne na Jelačića placu nastupati sudionici iz inozemstva (Novi Zeland, Belgija, Indonezija, Poljska, Meksiko). A uvečer je Mariachi koncert: Los Caballeros i El Combo, te gosti iz Meksika: Ballet Folklorico de Occidente Corazon de Jalisco. U isto vrijeme će u KUC-u Travno biti koncert izvođača iz Janjeva, Ćeralija, Novog Zelanda i Poljske.

U petak dopodne na Trgu bana Jelačića i Zrinjevcu bit će promenadni nastupi sudionika iz inozemstva (Nizozemska, Poljska - Vroclav i Istebna, Meksiko, Kosovo, Kina). A uvečer na Jelačić placu je nastup sudionika iz inozemstva (Nizozemska, Poljska - Vroclav i Istebna, Meksiko, Belgija, Alžir). Istu večer na Gradecu bit će SVEČANA PRIREDBA 52. MSF pod nazivom Baština i migracije (u nastavku ansambli iz inozemstva), izravni prijenos HTV

(Belgija, Pleternica, Stari Jankovci, Drenje, Sombor, Peroj, Čakovec, Donji Lapac, Sisak, Čepin, Ćeralije, Mađarska, Kosovo, Kolumbija, Kina).

U subota dopodne su na Trgu bana Jelačića i Zrinjevcu promenadni nastupi sudionika (Austrija, Kanada, Pleternica, Stari Jankovci, Ćeralije, Sisak, Donji Lapac, Čepin, Drenje)

Uvečer je nastup sudionika ( Austrija, Stari Mikanovci, Radovin, Poljska - Vroclav, Kolumbija, Kljaci, Široki Brijeg). Na Gradecu će nastupati sudionici iz Mađarske, Žabljaka – Usore (BiH), Starih Jankovaca, Sombora, Kršana, Ćeralija, Belgije, Albanije, Španjolske, Nizozemske, Alžira, Poljske - Istebna i Šri Lanke.

U nedjelja dopodne je na Trgu bana Jelačića i Zrinjevcu promenadni nastup sudionika (Alžir, Albanija, Indonezija, Kosovo, Kina). U 10 uri je u Zagrebačkoj katedrali misa za sudionike MSF (prijenos HRT-a). U podne je u palača Dverce primanje za predstavnike sudionika (uz dodjelu zahvalnica). U 19 uri je  MIMOHOD SUDIONIKA SMOTRE (Zrinjevac – Trg bana J. Jelačića). U 19.30 u crkvi sv. Katarine je Koncert crkvenog pučkog pjevanja O Isuse, izranjeni... – pučka korizmena pjevana baština pobožnosti Like i Gacke. U 20 uri je na Trgu bana Jelačića nastup sudionika smotre nakon mimohoda. U 21 uru na Gradecu je nastup sudionika smotre: procesija izvođača koncerta crkvenoga pučkog pjevanja preko pozornice

Put bećarca (45 min), Stari Mikanovci, KUU Gacka Lešće, Radovin, Kljake, Široki Brijeg, Podhum-Livno, u nastavku programa: Stari Mikanovci, KUU Gacka Lešće, Radovin, Sombor, Kljake, Šiljakovina, Meksiko, Poljska (Vroclav), Španjolska, Kolumbija, Kina, Gruzija.

Događanja na ovoj smotri ima mnogo više, tu ima radionica, izložbi i koječega drugoga, no to bi nas predaleko odvelo.

Zašto ovoliki članak o Međunarodnoj smotri folklora? Samo poradi toga što će na njoj nastupiti KUU Gacka iz Lešća. I to u nedjelju, 22. srpnja, ovo društvo će pjevanjem predvodi svetu misu u Zagrebačkoj katedrali, a uvečer nastupiti na Gradecu pred kamerama HRTV-a. A na ovom nastupima se ne pojavljuje bilo tko, već samo odabrani.

M. K.

 
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr