Lika nekretnine

HODAK: Antifašizam u Hrvatskoj je voljeti Srbe, mrziti Hercegovce i Luku Modrića

Objavljeno: 03.01.2019

Progresivni, napredno liberalni Vinko Brešan snimio je novi film pod naslovom koji nas sve pomalo proziva: “Koja je ovo država“. Rekao bih skoro pa savršen naslov. Možda bi za dlaku bilo bolje nazvati ovu crnu komediju “Otkud sad ova država…“
No stvarno koja je ovo država koja od jeseni 1991. nije uspjela senzibilizirati režisere i to one državne da snime ijedan suvisli film o obrani Vukovara od beogradske agresije.

Da odmah bacim mrkvu dežurnim jugovićima koji će početi roktati oko toga da Brešan nije državni režiser. Naravno, da jest. Država preko HAVC-a raspiše natječaj, Obuljen i društvo izaberu “društveno korisne“ scenarije i Brešan, Rajko Grlić, Dalibor Matanić, Antonio Nuić… biraju između Ante Tomića, Jurice Pavičića ili sličnih “talentovanih“ jugonostalgičara i počinju rad na sinopsisu koji će nam kroz crnu komediju prikazati u kakovom nacionalističkom, šovinističkom, crkvenom i pedofilskom gnijezdu živimo, kakav je diktator bio Tuđman, o fašizmu koji prožima sve pore društva… itd.

Lova, i to ona državna, je za svaki takav film osigurana. Tako nam se desio i, državnim novcem snimljen film, “Ustav RH“. Srbin diskriminiran, Bošnjak normalan, a Hrvat kombinacija pedera i ustaše. Kritike u Jutarnjem i Večernjaku su bile oduševljene filmom. Marcel Holjevac kaže u Narod hr: “Antifašizam nije samo voljeti Srbe, nego i mrziti Hercegovce“.

Umjesto da se naši režiseri bave tragedijom hrvatskog Alama – Vukovarom, Ovčarom, povijesnim ishodištem nove hrvatske države, oni se bave Hercegovcima. Negativna percepcija Hercegovca, bijelim čarapama, Mercedesima, mobitelima na uhu za vrijeme vožnje, laktovima iz auta kroz otvoren prozor. Tamo gdje su Bošnjaci i Srbi “autentični, originalni i cool”, Hercegovci su primitivni i jadni.

Kakva je to vlast koja novcem poreznih obveznika konstantno dopušta “naprednoj“ eliti jugo režisera da se obračunavaju s Hercegovcima, ustašama i crnokošuljašima, a Francuzi snimaju ratnu dramu po romanu “Diable a l’avantage“ Isabel Ellsen, “Harrisonovo cvijeće“ u kojima se radnja odigrava za vrijeme vukovarske opsade.

Kad ste zadnji puta čitali o filmovima koje režiraju Zrinko Ogresta ili Ivona Juka?

(...)

Z. Hodak/Maxportal

 
PROLJEĆE NA PLITVIČKIM JEZERIMA
LiveCam Otočac
SenjskaBura.hr
GlasLike.hr