JABLANAC - Župan Ernest Petry nazočio je otvorenju novog hotela i kampusa Kul IN Ablana u Jablancu.
Uz prvi Kulinarski institut Kul IN, koji je 2011. otvoren u Sisku, za investiciju u Jablancu odlučio se Darko Matt Sertić, Amerikanac hrvatskog podrijetla, koji je preuredio dugo napušteni hotel Ablana u kulinarski institut.
Uz mnogobrojne goste i uzvanike, otvorenje je ujedno povezalo polaznike, alumnije, partnere, suradnike i prijatelje Kulinarskog Instituta Kul IN koji su uveličali prigodu i proslaviti otvorenje nove lokacije Kul IN-a.
Kul IN Ablana je hotel koji ima restoran s jelovnikom inspiriranim lokalnim namirnicama, klimom i eko-okruženjem.
Kul IN Ablana osmišljena je s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske gastronomije i lokalnih namirnica kroz turizam i edukaciju. To je prva privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj. Okupili su tim kulinarskih stručnjaka i osmislili programe školovanja za kuhare i slastičare te danas obrazuju lidere u gastronomiji i ugostiteljstvu i školuju kuhare iz preko 40 zemalja svijeta.
Po završetku programa izobrazbe, mnogi od njih ostvare karijere u Michelin restoranima i osvajaju svjetske nagrade struke.
A.M.