OTOČAC – Eto, prošla su Sveta tri kralja, a od njih pa nadalje – masnica se valja. I ta masnica se priprema sve do Čiste srede, iliti Pepelnice, kada nastupa korizmeno vrijeme i vrijeme nemrsa.
Masnica je, barem u Gackoj, sasvim jednostavno jelo, koje je teško svrstati u kolače, a isto tako teško da je to bio samo glavni obrok, premda je u nuždi mogao biti. Nakon božićnih blagdana, kada se je ipak malo bolje blagovalo, slijedilo je vrijeme nakon, što se imalo to se i pojelo, trebalo je nekako premostiti vrijeme dokraja zime. A nekada je narod silno cijenio masnoću, više mu je to značilo od bilo čega. Tako se je govorilo da netko „borme mrsi brke“ – da dobro jede i da ima hrane, da „slaninon bradu maže“ – da se ima mesa i slanine, da mu se „borme cidi niz bradu“ – da jede meso i masnu hranu, da je u obilju. A onda je preostala još jedna uzrečica koja veli „kadi mrs pane, tote rđa ne će“, što ima svoje dvosmisleno značenje, a svakako je u današnjim uvjetima života medicinski krajnje upitna.
Masnica je jednostavno jelo, koje se može u Gackoj pripremati na više načina. Čini se da je najstariji način onaj da se umijesi tijesto kao za kruh pa njega „našopa“ komadićima slanine ili „pečenice“ te polije masti. Zatim je poznat i način da se u zamiješeno tijesto stavlja malo po malo svinjske krute masti sve dok mast ne počne izbijati iz tijesta, tada je tijesto posve zasićeno masnoćom, sve se to stavi peći u neki okrugli oblik (padelicu) pa kada se ispeče višak masti se izlije, a pečena masnica se lista u krupnim listovima. Treći način je da se razvaljuje tijesto, po njemu polijeva rastopljena svinjska mast, zatim se srola, uvije (tordira) i peče.
Katedra Čakavskog sabora je još jesenas uputila Ministarstvu kulture i medija zahtjev za zaštitu masnice kao nematerijalnoga kulturnog dobra Hrvatske. Ušlo je to u proceduru, povjerenstvo je zasjedalo, prijedlog nije odbačen, no uputili su ga stručnjacima za tradicijsku prehranu i običaje da vide može li se to povezati s još kojim načinom priprave sličnog jela u nekim drugim krajevima. Sada se očekuje to očitovanje pa će se vidjeti što će Ministarstvo odlučiti. Moguće je da će to biti rašireno na nešto širi prostor gdje je sličnost veća.
Jer, na primjer, kod Ogulinske masnice se na razvaljano tijesto stavlja prepržen luk, a potom premazuje razmućenim jajima; kod Ličke masnice se na razvaljano tijesto stavlja razmrvljeni sir s nekoliko razmućenih jaja, netko dodaje i prepržene gljive ili poriluk u sir; kod Slunjske masnice se na razvaljano tijesto također stavlja sir, ali i kiselo vrhnje, razmućena jaja, slatko vrhnje i šećer; kod Prigorske masnice se na razvaljano tijesto stavlja šećer, grožđice i kiselo vrhnje; Slavonska masnica radi se od dizana tijesta, na razvaljano tijesto stavlja se rastopljena mast te grožđice posute šećerom.
Ovo samo daje podlogu da se može ustvrditi da je masnica iz Gacke po načinu izrade i sastojcima svakako najstarija (elementarna), a ovo drugo su dodatci i svakako kasnijeg postanja.
M.K.