OTOČAC - Ludbreški hren je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. travnja. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.
Postupak zaštite naziva Ludbreški hren pokrenuo je EUVITA Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, koji je Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.
Ludbreški hren je korijen povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.), koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije. Korijen „Ludbreškog hrena” predstavlja podzemni dio korijena i često je razgranjen, valjkast, zadebljao i mesnat te ima prepoznatljiv i pravilan, blago konusni oblik okruglastog presjeka. Odlikuju ga ljutina, oštrina i osvježavajući okus, a konzumira se kao svježi proizvod, prvenstveno kao prilog i dodatak jelima.
Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju „Ludbreškog hrena” ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina uzgoja Ludbreškog hrena važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.
M.K.