OTOČAC - Od ponedjeljka je grad bogatiji za jednu „slaju“, otvorena je nova poslastičarnica usred grada, baš tamo gdje je nekada bila birtija popularno zvana „kod Varde“. Uređen je stari i derutni poslovni prostor, a ima i veliku vanjsku terasu. Poslastičarnica je zanimljiva naziva, koji odstupa od pomodnih silnih talijanizama i anglizama koji preplavljuju Otočac, dapače naslonila se na otočku tradiciju i ponijela njemačko ime – Müller. Vlasnica poslastičarnice Ana Pernar mudro je odabrala to u biti njemačko ime (prezime) jer se poslovni prostor nalazi u kući sagrađenoj 1881. godine za austro-ugarskog generala Müllera. Nekada je to bio hotel, a kod starijeg svijeta ostala je uzrečica (ako kome nije „šmekala“ kućna hrana) – „odi k Mülleru!“. To je odavalo da je tamo bila vrhunska kuhinja, sa svim divotama za kojim jedno profinjeno nepce žudi, naravno i skupo je bilo, osobito za običnog „reponju“, bio je to objekt za veliku gospodu.
Kako je vlasnica Pernar završila Hotelijersko-turistički fakultet u Opatiji, naravno da joj nije mogla promaknuti ova „intriga“ s imenom poslastičarnice, neobična je i posebna, a to se traži da se po nečemu moraš razlikovati od drugih. I razlikuje se.
A što poslastičarnica Müller nudi? Kolače i torte svih vrsta i „fela“, tradicijskih, modernih, dizajniranih, sve što ljudska mašta može zamisliti, spretne ruke vlasnice Pernar učine. A kako i ne će, žena je nekoliko godina radila u poznatim zagrebačkim poslastičarnicama, tamo je položila i majstorski ispit i radila u poznatom zagrebačkom hotelu kao slastičarka, sve do povratka u Gacku, odnosno u „Žaložnicu“. Poslastičarnica Müller poslužuje i kavu, sokove, druge napitke, a za one koji imaju malo više vremena moći će na miru pročitati i dnevni tisak.
M.K.